2016/02/07

Bir Artı Bir Kitap Yorumum


Bir Artı Bir - Jojo Moyes
Puanım 5/4
Sen ve beni toplasak sonuç ne olur?

Tatlı bela bir kadın…
İki çocuğuna bakmak için deliler gibi çalışan ve baharın gelmesini dört gözle bekleyen Jess Thomas bugüne kadar hayatındaki tüm zorlukların üstesinden tek başına gelmiş. Ama artık birinin ona yardım istemenin kötü bir şey olmadığını anlatması gerekiyor…

Ve hayatı alt üst olmuş bir yabancı…
Yıllar boyunca çalışıp kazandığı her şeyi kaybetmesine neden olabilecek inanılmaz bir hata yapan Ed Nicholls bir uçurumun eşiğinde. Hatasını telafi edebilmesi için tek bir kurtuluş yolu var ve o yol da büyük bir maceranın içinden geçiyor…

Sonuç…
Jess birine borçlu kalmak istemeyecek kadar gururlu, Ed ise kendi sorunlarından başka hiçbir şeyi görmüyor… Peki, apayrı dünyalara ait bir kadın ve bir adam yan yana geldiğinde beklenmedik bir sürpriz gerçekleşebilir mi?

"Bir su damlası kadar saf ve yeni yeni konuşmaya başlayan bir bebek kadar komik… İşte Jojo Moyes'in başyapıtı!"    -Marie Claire-

"Jojo Moyes aşk, romantizm ve komediyi coşkuyla yan yana getiren bir kraliçe gibi… Senden Önce Ben'e doyamayan herkes bu sevimli romana bayılacak!"
-New York Times-

"Rengârenk bir lunaparka girip duygudan duyguya koşmaya hazırlanın!" 
-Sunday Express-

"Kitabın son sayfasını çevirdiğimde içimden bir parça koptuğunu sandım. Bu kitap ve karakterler içinize işleyecek."  -Random Things Through My Letterbox-


Yine okumamın üzerinden bir süre geçmiş olan ancak hala hikayesinin sıcaklığını hatırladığım bir başka Jojo Moyes romanı..

Ed ve Jess birbirbirinden çok ayrı dünyalarda yaşayan iki insan.. Jess eşinden ayrılmış kendi temizlik işini kurmuş (sadece o ve arkadaşı), kızı ve eşinin oğluna bakmak için ayrıca akşamları da bir barda barmaidlik yapan genç bir kadındır. 

Hayatının yoğunluğu resmen başımı döndürdü. Sürekli kuruşu kuruşuna hesap yapması, her ödeme için ödenek bulmaya çalışması, çocukları için kendini paralaması direk gerçek hayatın içinden olan bir karakter.. 

Ed ise kendi yazılım işi ulan ve ultra lüks bir hayat yaşayan o da günümüzde ki insanların içinden çok tanınan bir karakter.. Son kız arkadaşı için yaptığı bir hata yüzünden dünyası tepe taklak üzere olmak üzereyken neredeyse varlığını unuttuğu kasabada ki evine bir süre uzaklaşmak için gidiyor ve hem evde hemde akşam barda karşı karşıya geldiği Jess'e sinir oluyor.

Bir gün kızının matematik öğretmeni Jess'e onun çok zeki olduğunu ve çok özel, prestijli bir okuldan burs alabileceğini ancak o hafta sonu kızının sınava girmesi gerektiğini söylüyor. Bunu ne kadar istese de gerek iş yoğunluğu gerekse maddi imkansızlıktan ne yapacağını şaşıran Jess (ki burda çok üzüldüm) ne olursa olsun onu götürmeye karar veriyor ancak yola çıktığı külüstürle ancak kasaba kavşağına ulaşıyor ve burada yine yolu Ed ile kesiyor. 

Sonrası çocukların diyalogları, birbirlerine katlanmaya çalışan yetişkinler ve uzun yolculukta birbirlerini tanıdıkça ön yargılarından kurtulan yetişkinlerin ilişkisi çok zevkli, komik, duygusal ve hayatın içinden olmuş. Yazarın Senden Önce Ben'den sonra en beğendiğim ikinci kitabı oldu. 

Hikaye bazılarımıza normal ihtiyaç yada önemsiz harcama gibi görünen ufak miktarların diğer insanların hayatını nasıl değiştirebileceğini sorgularken, aşkın her yaş ve insan için hala var olduğuna inanmanızı sağlıyor.

Senden Önce Ben yorumu için tıklayın.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;