2016/02/03

Elveda Haziran Kitap Yorumu



Elveda Haziran - Sarah Jio
Puanım 5/5

Bir varmış, bir yokmuş, hâlâ içindeki masala kulak veren küçük bir kadın varmış…

Büyük yeşil bir odada bir telefon, kırmızı bir balon ve aydedenin üzerinden zıplayan bir ineğin resmi varmış… İyi geceler aydede, iyi geceler kırmızı balon, iyi geceler yıldızlar, size de iyi geceler yeryüzündeki tüm sesler.

June Andersen, her akşam yatmadan önce teyzesinin ona ve kız kardeşine okuduğu bu masalla büyümüştür. Ancak zaman acımasızdır ve maalesef hayat, çocukluklarındaki o masumiyeti yok etmiştir. Artık güçlü bir kadın olarak tek başına yol alan June, yıllardır yüzünü görmediği teyzesinin ölüm haberiyle çocukluğunu geçirdiği Mavi Kuş Kitabevi'ne yeniden adımını atacaktır. Hatıralarını süsleyen bu masal diyarı June'un içindeki karanlıklara ışık tutarken, June kendini yeniden keşfedecektir. 

Elveda Haziran, bugününüzü sorgulayıp geçmişinize merhaba diyeceğiniz, ne kadar imkânsız gibi görünse de çıkış yollarının çok yakınımızda olduğunu gösteren bir Sarah Jio romanı. 

"Elveda Haziran… Aile bağlarına ve bağışlamaya dair son derece ilgi çekici bir hikâye."    -Booklist-


Bazı kitaplar vardır hayatınızda iz bırakır. Okurken bitmesin istersiniz ancak hikayenin sonunu görmek içinde bir çırpıda okursunuz. Sarah sayesinde geçmişle günümüzü bağlayan ve aynı anda iki hikayenin anlatıldığı kitapları okumaya sonunda alıştım. Tüm kitaplarını çok sevdim ama Elveda Haziran kesinlikle ilk sırada geliyor. Bir çocuk masalından yola çıkarak yazdığı bu kitap bir efsane..

Konusuna gelirsek June ailesi ile bağlarını koparmış, teyzesi dışında.. Onun ölümü ve çocuk kitapları sattığı kitapçısını ona bırakması ile başlıyor hikayemiz.. Başarılı bir bankacı olan ve günümüzde çoğumuz gibi kendini işe adayıp hayatı yaşamayı pas geçen June, kitapçıyı satmak üzere Seattle'a dönünce hiç beklemediği olaylar ile karşılaşıyor. 

Öncelikle teyzesinin gerçekleri açıklamak için bulduğu define oyunu çok güzel, her bulduğu mektupla geçmişin sırlarını kaldıran June çok önemli kararlar dizisi ile baş başa kalıyor. Kitapçıyı hayatta tutmak için çalışmalara başlıyor ve bir yandan teyzesinin evlatlık verdiği bebeğini ararken diğer yandan kendini aşka kaptırıyor. Öbür yanda ise annesi ve kesinlikle bağışlanamaz hatalarıyla kız kardeşi .. 

Kız kardeşine bir parantez açmak istiyorum. Kızlar için kız kardeşlerinden daha yakın ve kıymetlileri yoktur ama bu her hatalarını affedebileceğimiz anlamına gelmez. Peki ya biz kendi içimizde affedemezken onu kaybedersek? Bu soruyu çok düşündüm...

Mavi Kuş kitabevi ve komşusu Gavin ile her satırı ile iliklerinize işleyecek, muhteşem bir kitap olmuş. İçinde aşk, mutluluk, hüzün, pişmanlık, eğlence, gibi pek çok farklı duygu var.Henüz okumadıysanız, okumalısınız..

Dipnot:Kapağına bayıldım. Daha önce kitaplarını okumamış olsaydım bile mutlaka kapağı için okurdum. Orijinal kapağını da paylaştım ve bu konuda çok başarılı bir iş çıkarmış olan Arkadya Yayınlarına kocaman bir alkış göndermek istiyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;