2016/02/26

Gece Yolu Kitap Yorumum


Gece Yolu - Kristin Hannah
Puanım 5/5
Ateşböceği Yolu, Kış Bahçesi ve Gerçek Renkler kitaplarının yazarı Kristin Hannah'ın aşka ve kaybetmeye dair dokunaklı yeni romanı

Hayat size bir dizi seçenek sunar. Beklemek... Geçmişe tutunmak... Unutmak... Affetmek... 
Siz hangi yolu seçerdiniz?

On sekiz yıldır çocuklarının ihtiyaçlarını her şeyden üstün tutan Jude Farraday'in ikizleri Mia ile Zach zeki ve mutlu birer gençtir. Defalarca evlatlık verilen ve karanlık bir geçmişe sahip olan Lexi kısa sürede Mia'nın en yakın arkadaşı ve bu birbirine bağlı ailenin de bir parçası olur. 

Jude çocuklarının iyi bir yaşam sürmesi ve tehlikelerden uzak olmaları için her şeyi yapmıştır. Ancak lisedeki son yılları hepsini büyük bir sınavdan geçirir ve sıcak bir yaz gecesi, verilen yanlış bir kararla hepsinin hayatları altüst olur. Farraday ailesi göz açıp kapayıncaya kadar paramparça olacak, Lexi her şeyini kaybedecektir. Sonraki yıllarda, hepsi o gecenin doğurduğu sonuçlarla yüzleşir ve unutmaya çalışır. Ya da affetme cesaretini kendinde bulmaya...

Hayat dolu ve evrensel bir roman... Gece Yolu annelik, kimlik, aşk ve affetmeye dair soruları derinlemesine işliyor. Hem kaybetmenin verdiği şiddetli acıyı hem de ümidin hayret verici gücünü gözler önüne seren aydınlatıcı, yürek parçalayıcı bir roman. Kristin Hannah aile özlemi, insan kalbinin direnci ve sevdiklerimizi affetme cesaretine dair unutulmaz bir hikâyeyi olabilecek en iyi şekilde anlatıyor.

"Gece Yolu insan ruhunun affetme konusundaki eşsiz gücüne dair özel bir kitap." 
New York Journal of Books

"Gece Yolu'nu okuyup da hikâyesinden ve karakterlerden etkilenmemeniz imkânsız. Kitabı bitirdikten sonra bile etkisini birkaç gün üzerinizden atamayacaksınız." 
The Huffington Post

"Gece Yolu'nu son sayfasına kadar ağlayarak okuyacaksınız." 
The Daily Mail

"Vay canına! Sanırım Kristin Hannah en güzel kitabını yazdı. Hannah her zaman harika hikâyeler yazıyor ama Gece Yolu ilk sayfasından itibaren sizi etkisine alıp bitinceye kadar elinizden düşürmek istemeyeceğiniz türden bir hikâye."
Bestsellersworld.com


Kristin Hannah, kesinlikle duyguları kalemine yansıtmayı iyi bilen, tamam bu kadar yeter derken, darbe üstüne darbe indiren ve hayatın gerçeklerinden kopmayan bir yazar.. Gece Yolu kitabı en sevdiğim kitaplar arasında gayet sağlam bir yeri olan, duygusal anlamda beni down etse de, affetmek ve yeni şanslar üzerine düşünmemi sağlayan mükemmel bir kitap.

Lexi, annesinin sorumsuzluğu yüzünden hayatı lise çapına gelen kadar koruyucu aile ve yurtlarda geçmiş, annesinin ölümü ile tanımadığı teyzesinin vesayetine giren genç bir kızdır. Teyzesinin maddi durumununda etkisi ile bir karavanda yaşarlar. Yeni kız olarak başlayacağı okulunda hiç ummadığı bir şekilde Mia ile arkadaş olurlar. 

Zack ve Mia ise ikiz kardeştir. Zack okulun popüler çocuğudur, Mia ise naif ruhu ile ikizinin gölgesinde kalmış tatlı ve sevimli bir kız.. Anneleri Jude tam bir Kraliçe Arı gibi çocuklarının etrafında pervane olan, onlar için sağlıklı ve mükemmel bir aile ortamı hazırlayan, kendini onlara adamış bir kadındır. Lexi'nin Mia'yı kabuğundan çıkarması ve Zack'ten bağımsız olarak onunla arkadaş olması sayesinde, ailece onu kabul ederler. Lexi yaşayamadığı her şeyi bu ailede yaşar. 

Bir süre sonra birbirlerine aşık olan Zack ile Lexi bunu bir süre Mia'ya söyleyemez ancak Mia başta zorlansa da ilişkilerini kabullenir. Ayrılmaz üçlü olan lise son sınıfta ki bu gençlerin hayatın mükemmeldir. O son geceki araba kazasına kadar..

Burada spoiler vermek zorundayım çünkü bundan sonra gelişen her olay bu kazaya bağlı.. Lexi'nin aracı kullandığı kazada Mia ölür. Lexi'nin üniversite yerine hapse girmesi ve Mia'nın ölümü ile paramparça olan popüler çocuk Zack ve kızının kaybını atlatamayan Jude için en büyük sürpriz, Lexi'nin hamileliğidir. 

Kendi annesi yüzünden yaşadıklarını kızına yaşatmak istemeyen Lexi, bu sevgi dolu aileye güvenir ve kızını Zack'e verir. Tek şartı vardır, kızına ondan bahsedilmemesi.. Yaklaşık 5 yıl boyunca her gün sevdiklerinin yasını tutan ve kızının özlemini çeken Lexi hapisten çıkınca, güneye taşınmış olan teyzesinin yanına gitmeden önce kızını görmek ister.

Ancak hiç bir şey tahmin ettiği gibi değildir. Bir yandan tıp okuyan ve bir yandan kızını büyüten Zack'in hayatı tam bir kabustur. Hiç bir şeye yetişememekte ancak kızını çok sevmektedir. Jude ise Mia'nın kopyası olan torununa sarılmaktan bile kaçınır. Oğluna yardımcı olmaya çalıyor ancak bazen torununu okuldan almayı unutuyordur. Kızını uzaktan gözlemlerken onun okulda dışlanan ve mutsuz bir çocuk olduğunu farkeden Lexi'nin artık tek bir amacı vardır.

Kızının velayetini almak.. Ancak hapisten yeni çıkmış, iş deneyimi olmayan ve kalacak yeri bile bulunmayan bir annenin çocuğunun velayetini alması imkansız görünmektedir. Jude ise kızının intikamını Lexi'nin kızını görmesini engelleyerek almakta kararlıdır.

Bu duygudan duyguya sürükleyen kitabı okurken elimden hiç bırakmak istemedim..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;