2016/02/23

Karanlık Elementler Seri Yorumu



Karanlık Elementler Serisi - Jennifer L. Armentrout
Kimi Öptüğüne Dikkat Et !
Puanım 5/4
On yedi yaşındaki Layla'nın tek istediği normal olmak; okulda göze batmamak, âşık olduğu nefes kesici Zayne'le sıradan bir çift gibi gezip tozmak… 

Ama Zayne, Layla'yı küçük kız kardeşi gibi görüyor ve Layla normal olmaktan çok uzak. Yarı iblis yarı Muhafız Layla kimsenin sahip olmadığı yetenekler taşıyor; onun öpücüğü, ruhu olan her şeyi öldürecek kadar güçlü. 


Bir gün Layla, Roth'la tanışıyor: kışkırtıcı dövmeleri olan ve Layla'nın sırrını bildiğini iddia eden bir iblis o. Layla, ondan uzak durması gerektiğini bilse de tehlikeli öpücüğün cazibesi yüzünden Roth'a kayıtsız kalamıyor. Roth'a güvenmek hem aşkını hem de onu yetiştiren Muhafız ailesini kaybetmesine neden olabilir. Ama Roth'tan öğrendiği iblislere dair sırlar, her şeyi değiştirecek gibi… 
Artık Layla için hiçbir şey göründüğü gibi değil…

Serinin ilk kitabını sevdim. Kurguya girişi, Layla'nın karakteri hem duygusal hem eğlenceli ve zeki hemde cesur, oluşuna bayıldım.

Kurgusundan kısaca bahsedersek, Layla muhafızlarla birlikte yaşayan yarı iblis ve yarı muhafız melezi bir kız.. Muhafızlar, cennet tarafından görevlendirilen, insan gibi görünen ancak uyurken taşlaşarak Gorgoyle şekline bürünen ve insanlıkla dünyayı cehennemin yaratıkları iblislerden koruyan yaratıklardır.

İblisler ise, cehennem tarafından görevlendirilen ve dünyada zevk için dolaşıp, insanları kışkırtan ve cehenneme bir nevi ruh toplayan yaratıklar. Şekil değiştirip insan gibi görünebiliyorlar. 

Her iki ırkında kendince güçleri ve zayıflıkları var. Layla ise annesi Lilium ( en güçlü iblislerden, babası bir muhafız olması nedeni ile melez.. Muhafızlar tarafından yetiştirilmiş ancak ona güvenmiyorlar. O şekil değiştirmiyor (en azından tehlikede değilse), ancak kendine göre güçleri var. Şekil değiştiren iblislerin gerçek halini görebiliyor ve dokundukları muhafızlar için işaret fişeği gibi parlıyor. Bir rutin oluşturmuşlar. Layla sabah dokunuyor, gece muhafızlar avlıyor.. Layla'nın bir diğer özelliği ise iblis olduğundan dolayı, ruhu olan her varlığın ruhunu emebiliyor ve bunu kontrol edemiyor. Muhafızların çoğu çift doğasından dolayı ondan nefret ediyor. 

Birlikte yetiştiği Zayne'e umutsuzca aşık, ancak Zayne onu kardeşi gibi görüyor ve her durumda mutlaka koruyor. Bir gün, okulda ortaya çıkan Roth sayesinde işler zıvanadan çıkıyor. Cehennem Prensi ünvanlı ve en güçlü iblislerden olan Roth'tan, Layla ilk başta uzak durmaya çalışıyor ama gelişen olaylar ve tehlikeler karşısında bir arada çalışmak zorunda kalıyorlar ve aşık oluyorlar. Ancak nasılsa Layla hem Zayne hem Roth arasında gidip geliyor.

Kurgu ana fikri ile bu şekilde ancak Layla karakterinde ciddi sıkıntılarda yok değil. Roth'a bayıldım. Tam bir iblis, vurdumduymazlığı, zekice cevapları ve haylazlığı ile Alacakaranlık Jacob'ı anımsattı bana.. Zayne karakteride çok iyi oturmuş ki bu da yazarın klasik iki mükemmel erkek arasında kalan kız kurgusunu oluşturuyor yeniden..


Kime Dokunduğuna Dikkat Et ! - Puanım 5/3

Düşün ki on yedi yaşındasın, damarlarında hem iyinin hem kötünün, hem İblis'in hem Muhafız'ın kanı dolaşıyor… Düşün ki iki aşk arasındasın; bir yanda çocukluk aşkın, bir yanda nefes kesici yakışıklın… 

İşte şimdi Layla'yı anlamaya başladın! Doğru ile yanlışın, kalbi ile mantığının arasında kalmış Layla'yı… Layla, darmadağın olmuş hayatını toparlamaya çalışıyor. Çünkü onun gizemli güçleri değişmeye başlıyor, Muhazıf klanı tehlikeli sırları ondan gizliyor ve hiç beklemediği bir anda Roth, dünyasını sonsuza dek değiştirebilecek haberlerle geri dönüyor. 

Karanlık Elementler serisinin ilk kitabı Kimi Öptüğüne Dikkat Et! 'in ardından, Kime Dokunduğuna Dikkat Et! ile Layla gerçeğe biraz daha yaklaşıyor. Onunla yürümeye var mısın?

İlk kitabın bitiminde ki hayal kırıklığından sonra Roth, tekrar dönene kadar Layla resmen hem kendini hemde bizi yedi bitirdi. Roth ile olan aşkının öğrenilmesi sonucu zaten zor olan hayatı, muhafızların güvensizliklerinin artması ile resmen cehenneme dönmüşken iki aşk arasında kalması üzerine aksiyonu daha az bir geçiş kitabı olmuş. 

İkinci kitabı benim için gerçek bir hayal kırıklığı oldu. Layla'nın ısrarla kendi güçlerini fark etmemesi tabiri yerindeyse sürekli göz çevirmeme neden oldu. Layla'nın artık zarar vermesi için öpmesi gerekmiyor, dokunması yeterli.. Ancak bunu bir tek kendisi anlayamadı kitabın sonuna ve inanılmaz kazaya kadar..

Bu iki aşk arası kalması ve pasifliği de kitaba tahammülü azalttı benim açımdan..
Roth ise, cehennemden belli bir görevle geri geliyor ve o sevimli karakterini tamamıyla sergiliyor ki, ne acı.. Zayne ise hiç beklemediğim kadar mükemmel tavırlar takındı ama ne fayda, neredeyse kendi felaketi oluyordu. Aşkı bu kadar basit göstermemelilerdi bence.. Ama üçüncü kitabı yine okuyacağım.

 
Kitapların orijinal kapakları ve isimleri bunlar.. Hangi akla ve mantığa uyup bize bu kadar itici isimler bulmuşlar anlayamadım. İkinci kitabın kapağı aynı ama ilk kapak resmen çok itici.. Yazarı tanımasam kesinlikle okumazdım.. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;