2016/03/09

Empati Kitap Yorumum

Empati - Adam Fawer
Puanım 5/5
Yaşamınızın kontrolü sizde değil! 
Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz. 
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz. 
Bu kitabı kapatabilirsiniz. 
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz. 
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz. 
Ne isterseniz yapabilirsiniz. 
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz. 
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. 
Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın. Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın. 

Kitap 2007 yılında basıldı ve bende ilk o zaman okumuş ve sonrasında da bir kaç kere tekrar okumuştum. Bazı anlar vardır, bir kitabı okurken ya da bir film izlerken belki de camdan bakarken, hiç beklemediğiniz bir farkındalık yaşarsınız. Bu kitap kesinlikle bu duyguyu bir kaç defa yaşamama neden oldu.

Yazarın ilk kitabı ''Olasılıksız'', kurgusunu çok sevdiğim bir kitap ama bence bu kesinlikle çok daha etkileyiciydi.. Kurgu empati yeteneği ve bu yeteneği genel insanlardan daha fazla gelişmiş olan insanlar ve bunların bir silah olarak kullanılıp kullanılamayacağı hakkında..

CIA'in bir uzantısı olan bir devlet kuruluşu ayna nöronlar sayesinde bazı insanların isteklerini diğer insanlara geçirebildiğini ve onlarında aynı şeyi hissetmelerini sağlayabildiklerini, bazılarının ise tam tersi, diğer insanların duygularını alabildiğini fark ediyor. Okullarda yapılan bir deneme sınavı ile bu yeteneği gelişmiş olan çocuklara ulaşıyorlar.

Kendisi de bir empat olan Darian, bu kuruluş için çalışıyor ve kendisininde empat olduğunu tespit ettikleri öğretmen Laszlo ile birlikte kendi öğrencileri olan Elijah ve Winter'ın ailesini ikna edip çocukları bir çeşit okul olarak adlandırdıkları devlet kuruluşuna yerleştiriyorlar. Çocukların, özel yetenekli diğer çocuklarla birlikte özel eğitimden geçip silah olarak kullanılacağını öğrenen Laszlo bir planla çocukları kurtarmaya çalışıyor. Büyük bir patlama ile yerle bir olan tesisten üç küçük çocuk ile kaçmayı başaran ikili, çocukların hafızalarını silip ailelerine teslim ediyor. Bu arada bu tesisteki derslerden öğrendiğimiz kadarıyla Edison puştun tekidir!

Bundan 16 yıl sonrasında, Winter ünlü bir müzisyendir. Elijah ise kendi içine kapanmış, asosyal bir çocuk.. Birileri tekrar peşine düşüne kadar sürekli taktıkları kolyeleri sayesinde güçlerinin farkında değiller. Winter verici, Elijah ise alıcı.. Winter ne hissederse çevresinde ki herkes aynı şeyi hissediyor ve çok seviliyor. Elijah ise herkesin her duygusunu alıyor. Kolyesini çıkardığında ise nefes alamayacak duruma geliyor. Bu yüzdende bilgisayar alanında, insanlara temas etmeden ve gözlerden uzak yaşıyor.

Üçüncü empat olan Valentinus ise çok güçlü bir verici.. Bir tarikat kurmuş ve tüm dünyada gittikçe yayılan bir akım başlatmış. Amacı kendi yaşadığı dramlar nedeniyle insanlıktan intikam almak, bunun içinde büyük bir toplu intihar töreni düzenlemeyi hedefliyor. İnsanları ondan tek kurtarabilecek olanlar ise, yeteneklerini bile yeni fark etmiş olan Elijah ile Winter..

İlk başlarda farklı karakterler tarafından anlatılan hikayenin ilk 100 sayfasından sonra bir dakika bile soluklanmadan akıp giden müthiş bir kurgu..

Alıntılar;
''Tuhaf, Tüm duyuların merkezi olan beyin, acı hissetmeyen tek organdır.''

"İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur, ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmaz."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Okuyucular;